Uw voordelen

Als apotheker wilt u uw patiënt goed van dienst zijn. Ook bij een medicijntekort. U wilt dan zo snel mogelijk een alternatief bieden zodat uw patiënt de zorg krijgt die hij nodig heeft. Maar het zoeken naar een alternatief is tijdrovend en ingewikkeld. Pharme helpt om het u zo makkelijk mogelijk te maken.

Uw voordelen:

 • Eén plek voor advies en alternatieven bij medicijntekorten.
 • Geen beperking in assortiment: keuze uit alle geneesmiddelen.
 • Gemakkelijk online bestellen.
 • Rechtstreekse levering bij uw apotheek.
 • Persoonlijke klantenservice.
 • Duurzaam ondernemen door de samenwerking met Trees for All.


Hoe gaat Pharme te werk?

Pharme bemiddelt in de aankoop en verkoop van moeilijk verkrijgbare en niet-geregistreerde geneesmiddelen.

Bij een productaanvraag inventariseert Pharme allereerst de oorzaak van het tekort. Op basis van die uitkomst zoekt zij naar een oplossing. Ze begint hierbij met de mogelijkheden binnen Nederland. Is het alternatief in Nederland niet beschikbaar? Dan wendt Pharme zich tot andere markten en doorloopt ze hierbij verschillende stappen.

Een alternatief is zo gevonden

Productaanvraag:

 1. Product
 2. Geregistreerd parallel product
 3. NL Farmaceutisch alternatief
 4. EU Farmaceutisch alternatief
 5. Farmaceutisch alternatief buiten EU

Om u snel en efficiënt van dienst te zijn, hanteren we onderstaande keuze volgorde bij onze zoektocht naar het gewenste product of een alternatief.


1. Producten uit Nederland en parallel import

Als een product (al dan niet tijdelijk) niet beschikbaar is via uw groothandel kijken wij altijd eerst of het product mogelijk toch nog verkrijgbaar is via andere Nederlandse groothandels, of bij de fabrikant.

Parrallel geïmporteerde producten kunnen zeer geschikt zijn als alternatief. Deze producten hebben immers een Z-Index nummer, een Nederlandse bijsluiter en ze zijn regulier te declareren bij de zorgverzekeraar.

2. Nederlands farmaceutisch alternatief

Wanneer een product helemaal niet beschikbaar is in Nederland en er ook geen geregistreerd parallel product verkrijgbaar is, overleggen onze apothekers graag met u over een farmaceutisch alternatief dat geregistreerd is in Nederland.  Immers een in Nederland geregistreerd product heeft de voorkeur boven een niet in Nederland geregistreerd product.

3. Importeren farmaceutisch alternatief uit Europa of van buiten Europa

Is het gewenste product niet beschikbaar en een geregistreerd farmaceutisch alternatief is ook geen optie? Dan kunt u het importeren van een geneesmiddel overwegen. 


Importeren van geneesmiddelen: hoe zit het nu eigenlijk?

Geneesmiddelen met tijdelijke toestemming voor import

IGJ kan bij een tijdelijk geneesmiddelentekort een generieke toestemming aan de Nederlandse markt verlenen. Dit betekent dat u als apotheker de mogelijkheid heeft om voor een vastgestelde periode een alternatief geneesmiddel te importeren vanuit het buitenland. Deze producten komen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar van de patiënt.


Geïmporteerde artikelen in de Z-Index

Alle artikelen die onder een tijdelijke toestemming geïmporteerd worden door Pharme vindt u terug in de Z-Index. Hierdoor kunt u deze producten makkelijk aanschrijven en declareren bij de zorgverzekeraar. 

Benieuwd om welke producten dit gaat? Kijk hier.

In de webshop kunt u ook filteren op ‘Tijdelijke toestemming IGJ’.


Geen tijdelijke IGJ toestemming?

Wanneer IGJ geen generieke tijdelijke toestemming heeft verleend, bent u als apotheek zelf verantwoordelijk voor het aanwezig zijn van de juiste documentatie. Uiteraard kan Pharme u hierbij helpen. Neemt u daarvoor contact op met onze klantenservice.


Leveranciers

U wilt excellente kwaliteit aan uw patiënt leveren. Daarom worden alle leveranciers van Pharme zorgvuldig geselecteerd. Dit doen wij door:

 • Alleen te werken met gecertificeerde bedrijven.
 • Onze leveranciers regelmatig te auditeren.
 • Nauw samen te werken met onze leveranciers zodat Pharme weet wat er speelt.
Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×